Doi dintre cei mai puternici oameni din lume negociază în secret un plan de pace pentru Ucraina

Doi dintre cei mai puternici oameni din lume negociază în secret un plan de pace pentru Ucraina
Publicat: 31/07/2014, 15:00
Actualizat: 11/02/2019, 05:04

Potrivit publicației britanice, planul de pace la care lucrează Merkel și Putin se articulează în jurul a două ambiții principale, și anume stabilizarea frontierelor Ucrainei și furnizarea țării – aflate în dificultate financiară – a unui ajutor economic consistent printr-un nou acord în domeniul energiei care să asigure securitatea livrărilor de gaze.

Cel mai controversat lucru constă în faptul că, în cazul în care planul lui Merkel va fi acceptat de către ruși, comunitatea internațională va fi nevoită să recunoască independența Crimeei și anexarea ei de către Rusia, un lucru pe care anumiți membri ONU l-ar putea considera greu de acceptat.

Potrivit ziarului, surse apropiate acestor negocieri secrete afirmă că prima parte a planului, cu privire la stabilizare, cere Rusiei să-și retragă sprijinul financiar și militar acordat diverselor grupări separatiste care operează în estul Ucrainei. În cadrul unui eventual acord, această regiune ar urma să primească anumite puteri descentralizate.

Concomitent, continuă The Independent, președintele ucrainean Petro Poroșenko ar accepta că nu ceară aderarea la NATO. În schimb, Putin va căuta să nu blocheze sau să se amestece în noile relații comerciale ale Ucrainei cu Uniunea Europeană (UE), potrivit unui pact semnat în urmă cu câteva săptămâni.

În al doilea rând, potrivit publicației britanice, Ucrainei i se va oferi un nou acord pe termen lung cu gigantul rusesc Gazprom, cu privire la livrări de gaze naturale și prețul acestora. În prezent nu există niciun acord, rezervele de gaze naturale ale Ucrainei scad și ar urma să fie epuizate înainte de venirea iernii, țara riscând o ruină economică și socială.

De asemenea, potrivit acordului, Rusia ar urma să despăgubească Ucraina printr-un pachet financiar în valoare de un miliard de dolari pentru pierderile la încasarea chiriei în schimbul staționării Flotei ruse în Crimeea și portul Sevastopol de la Marea Neagră până la proclamarea independenței în martie, mai scrie ziarul.

Însă aceste încercări ale lui Merkel de intermediere între Putin și Poroșenko au fost afectate de doborârea în estul țării a avionului malaysian care efectua zborul MH17.

Cu toate acestea, surse care au luat parte la negocieri au declarat miercuri pentru The Independent că „planul german de pace se află în continuare pe masă și este singurul. Negocierile se află într-un punct mort din cauza dezastrului MH17, dar se așteaptă să fie reluate imediat ce are loc investigația”.

„Este în interesul tuturor să se ajungă la un acord. Să sperăm că negocierile vor fi reluate, dacă se va ajunge la un rezultat satisfăcător în anchetele care se desfășoară în prezent asupra cauzelor catastrofei MH17”, a adăugat sursa citată.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat pentru The Independent că nu știe nimic despre existența unor asemenea negocieri. El a adăugat că este foarte probabil ca fie Statele Unite, fie Marea Britanie să nu fie de acord cu recunoașterea controlului Rusiei asupra Crimeei. La serviciul de presă al Ambasadei Germaniei, nu era nimeni disponibil miercuri, adaugă ziarul.

O soluționare a crizei actuale este convenabilă pentru germani, Rusia fiind singurul lor partener comercial important. Merkel a consolidat semnificativ axa ruso-germană în mandatele sale, iar până la prăbușirea MH17 Guvernul german s-a opus cu fermitate impunerii unor sancțiuni comerciale, dar și din motive diploamtice, comentează The Independent.

Unele dintre cele mai mari companii germane efectuează operațiuni în Rusia, în prezent una dintre cele mai mari piețe pentru mașini, iar numeroase IMM-uri germane își extind activitățile în această țară. Deși Rusia asigură aproximativ o treime din necesarul de gaze în UE prin conducte care traversează Ucraina, Germania are propriile conducte care asigură legătura, separat, cu Rusia, fiind mai puțin vulnerabilă la acest capitol ca alte state europene.

Un rol central în orice acord în domeniul gazelor naturale cu Gazprom l-ar juca unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri ucraineni, Dmitro Firtaș. El a negociat primul mare acord în domeniu între Ucraina și Rusia pentru perioada 2006-2009. În prezent, acesta se află la Viena, de unde luptă împotriva unei cereri de extrădare din partea Statelor Unite. Însă Firtaș are relații apropiate cu lideri ruși și ucraineni – l-a susținut pe Poroșenko – și a acționat ca om de legătură, din umbră, la toate nivelurile.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de...